(TR) Merhabalar, Bu yazıda süt dişleri olan ve süt dişleri değişmekte olan çocukların ilk ortodontik muayenesi ile ilgili bilgilendirme yapacağım. Öncelikle zamanlamayla başlayalım. 7-8 yaş bir ortodontistle tanışmak için güzel bir zamandır.
(TR) Kök kanal tedavisinin tanısının konulmasında radyolojik ve klinik bulgular oldukça önemlidir. Bu bulguların ve hastamızda var olan semptomların tedaviden sonra hafiflemesi ve tamamen geçmesi beklenmektedir. Endodontik tedavi, dişin üst restorasyonunun tamamlanması ile tamamlanmaktadır.
(TR) Endodontist (Kanal Tedavisi Uzmanı)
(TR) Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişlerin olduğundan daha beyaza getirilmesi işlemidir. Gülümseyişinizden memnun ama dişlerinizin renginden memnun değilseniz tercih edebileceğiniz bir yöntemdir. Büyük estetik girişimlere göre daha kolay ve az maliyetlidir.
(TR) Dişhekimi
(TR) Ramazan Ayında Ağız ve Diş Sağlığı Ülkü Koloğlu Kalabalık sofraları sevdiklerimizle paylaşmanın mutluluğunu yaşayacağımız ay; Ramazan! Hoşgeldin! Sizlerle bu ay dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntıları paylaşmak istiyoruz. İftar ve sahur arasında geçen zamanımızı çok iyi planlamalı ve bu dönemde ağız sağlığımıza daha da fazla önem vermeliyiz.
(TR) Diş Hekimi - Kurum Ortağı
(TR) Çekilsin mi? Kalsın mı? Kambiz Mohseni kanal tedavisi “Dişimde ağrı var dayanamıyorum”, “dişim şişti”, “dişim iltihaplı”, “yüzüm şişti”. Şimdi ne yapılmalı? Öncelikli olarak, diş kaybının ne anlama geldiğinden bahsedelim.
(TR) Yeni Nesil Dolgular; CEREC Methodu ile Porselen Dolgu Restorasyonları Ülkü Koloğlu CEREC, Inlay-Onlay, Restoratif Diş Hekimliği, CADCAM Teknolojinin gelişimi ile birlikte yeni sistem Inlay/Onley Dolgu Restorasyonları daha sağlam ve konservatif tedavi olasılıkları oluşturmaktadır.
(TR) Ağız Kokusu ( Halitozis ) Sosyal ilişkilerde bizi en fazla tedirgin eden konuların başında gelen ağız kokusu sorunundan bahsedeceğiz bu yazımızda. Özellikle insanlarla yakın mesafe ilişkiler kurmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa kafanızdaki ”acaba ağzım kokuyor mu? Dişlerimi fırçaladım ama sakız da mı çiğnesem? ” sorularınızı duyar gibiyim.
(TR) HORLAMA ve DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI Ülkü Koloğlu horlama, horlama tedavisi, uyku apnesi, uyku, horlama apareyi, uykusuzluk, horlama ilacı, horlama nasıl geçer, derin uyku Uyku Neden Önemlidir?
(TR) Gülümsememizi ne kadar seviyoruz ? Ülkü Koloğlu Beyazlatma (Bleaching), DSD (Digital Smile Design), Gülüş Tasarımı Güzelliği ve beğenilmeyi simgeleyen estetik kavramı günümüzde gittikçe önem kazanıyor. Modern ve gelişmiş toplumlarda beyaz dişler ve sağlıklı bir gülümseme tercih edilen bir olgu.
(TR) Gelişmiş Endodonti Teknikleri Kambiz Mohseni kanal tedavisi
(TR) Tek Seansta Kanal Tedavisi Mümkün Kambiz Mohseni Endodonti alanındaki yeni teknolojiler ve yeni ilaçlar sayesinde tek seansta kanal tedavisi mümkün!
(TR) Tam Dişsizliklerde İmplant Destekli Total Protez Ülkü Koloğlu Totalprotez, Tamdişsizlik Hiç arzu etmesek de, yaşamımızın bir noktasında çeşitli sebeplerle dişlerimizin tümünü kaybetmek zorunda kalabiliriz.
(TR) CEREC Tekniği İle Inley-Onley Ülkü Koloğlu CEREC, Inlay-Onlay, Restoratif Diş Hekimliği, CADCAM CEREC Tekniği ile İnley-Onley Nedir? Çürük boşluğunun digital kamera ile görüntüsü alınarak tek randevuda bilgisayar ile üretilen porselen dolgudur.
(TR) Biberon Çürüğü biberon çürüğü, pedodonti, çocuk diş hekimi Biberon Çürüğü; özellikle 3 yaş altı bebeklerde üst kesici dişlerden başlayan ve hızlı şekilde ilerleyerek arka grup dişlere kadar yayılabilen yaygın ve harabiyetle sonuçlanan çürük tipidir.
(TR) Pedodontist
(TR) Diş Eti Tedaviniz Bitti! Ne Yapmanız Gerekiyor? Uluç Yılmaz Diş eti tedavisi, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları) Her şeyden önce dişlerimizi düzenli olarak fırçalamalı ve dişlerimizin aralarını temiz tutmalıyız. Bir çok hastamız diş fırçalamanın önemini bilirken, diş aralarının temizliğini ihmal etmektedir. Oysa ki diş eti hastalıkları çoğunlukla dişlerin aralarından başlamaktadır ve bu bölgelere diş fırçası ile ulaşmak mümkün değildir. Bu noktada diş ipi kullanımı önem kazanmaktadır.
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı - Kurum Ortağı
(TR) Antibiyotikler Tuğçe Gül antibiyotik, antibiyotik kullanımı Antibiyotik nedir? Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlardır. Bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte ve bazen de bakterileri öldürmektedir.
(TR) İmplant Teknolojisi ve Tedavisi Hakkında Merak Edilenler İmplant, diş eksikliği İmplant nedir?
(TR) Çene Cerrahı
(TR) Fissür Örtücüler Ülkü Koloğlu fissür örtücü, koruyucu diş hekimliği Fissür örtücüler, çürük oluşumunu engelleyen bir uygulamadır. Fissür örtücüler, arka bölgedeki dişlerin çiğneme yüzeyine uygulanan ince ve akıcı bir materyaldir.
(TR) Diş kök hücresi ne işe yarar? Ülkü Koloğlu pedodonti, koruyucu diş hekimliği, kök hücre Diş pulpasından elde edilen Mezenkimal kök hücreler ile hematopoetik (kordon kanı periferik kan ve kemik iliği kaynaklı) kök hücrelerin arasındaki fark nedir?
(TR) Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Tuğçe Gül hamilelikte ağız sağlığı, hamilelikte diş sağlığı, babyshower Hamilelik fizyolojik bir olaydır.Ancak hamilelikte diş hekimliği açısından dikkat edilmesi gerekenler vardır.Hamileliğin başlaması ile kadınlarda hormonal, fiziksel ve psikolojik yönden pek çok değişiklik olmaktadır.
(TR) Ağız Kokusu Nedir? Nasıl Oluşur? Ne Yapılmalıdır? Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları), ağız kokusu Ağız kokusu (halitozis) nedir?
(TR) Ağız ve Diş Sağlığı İçin Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır? Diş Dostu Yiyecekler Nelerdir? pedodonti, çocuk diş hekimi, koruyucu diş hekimliği günümüzde çocuklarda diş çürüğü görülme oranı her geçen gün artış göstermektedir. Yapılan araştırmalar, bu durumun nedenlerinin başında çocukların ağız-diş hijyen alışkanlıkları ile beslenme alışkanlıklarının geldiğini göstermektedir. Beslenmenin ağız ve diş sağlığı ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Pek çok diş dostu besin, ağız sağlığımızı korumamıza yardımcı olur.
(TR) Pedodonti
(TR) Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Gereklidir? kanal tedavisi Kanal tedavisi, dişin en iç katmanında bulunan “pulpa” adını verdiğimiz damar-sinir paketinin iltihaplanması ya da çeşitli sebeplerle canlılığını yitirmesi durumunda; pulpanın tamamen çıkarılması ve içinde bulunduğu kanalların temizlenerek biyolojik olarak uyumlu materyaller ile doldurulmasıdır.
(TR) PRF nedir, nasıl elde edilir ve kullanım alanları nelerdir? Akif Türer DSD (Digital Smile Design), Beyazlatma (Bleaching), kanal tedavisi, CEREC, Tamdişsizlik, kök hücre Platelet (Trombosit) nedir?
(TR) Fluor Nedir? Neden Gereklidir? Ayşe Söylemez pedodonti, çocuk diş hekimi Fluor nedir?
(TR) Diş Hekimi
(TR) DİŞ ÇEKİMİ İLE EŞ ZAMANLI İMPLANT VE PROTEZLERİN YAPILMASI İmplant, diş eksikliği, drgörkemmüftüoğlu, çenecerrahı Restoratif ve protetik diş hekimliğindeki ilerlemeler sayesinde, dişlerde oluşan kırık ve çürük gibi birçok problem kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Her ne kadar diş çekimi son seçenek olsa da kontrol edilemeyen enfeksiyon ve derin kırıklar gibi etmenlerle dişler kaybedilebilmektedir. Günümüzde diş kaybında, eksik diş bölgelerine implant uygulaması başarı ile uygulanan bir tedavi seçeneğidir.
(TR) Tüm Dişlerini Kaybetmiş Hastalarda Uygulanabilecek Tedavi Seçenekleri Nelerdir? Özgür Öztürk Restoratif Diş Hekimliği, İmplant, Totalprotez, implant üstü protezler, zirkonyum Diş kayıpları; ağız bakımının yetersiz, diş hekimi kontrollerinin düzensiz olması nedeniyle ortaya çıkan çürükler, periodontal ( diş eti kaynaklı) hastalıklar veya travmalar sonucu olmaktadır.
(TR) Protez Uzmanı
(TR) Pedodontist (Çocuk Diş Hekimi) ile İlk Tanışma pedodonti, çocuk diş hekimi Pedodontistler ( Çocuk Diş Hekimleri), ağız ve diş sağlığı sorunlarının çözülmesini sağlamanın yanı sıra çocukla iletişim kurmak ve yapılacak tedavi sırasında çocuğun uyumlu olmasını sağlamak konusunda da özel bir eğitim almış olduklarından, çocuğun diş hekimiyle ömür boyu devam edecek sağlıklı bir iletişim kurmasına ve diş hekimi korkusu olan çocuklarda bu korkunun aşılmasına yardımcı olmaktadırlar.
(TR) Invisalign – Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi Esra Öziç invisalign, şeffaf plak, Ortodonti Merhabalar,
Bu yazının konusu özellikle hastaların en sık sordukları sorular üzerinden giderek şeffaf plakları anlatmak. Bu yöntemin bilinen ortodontik tedavi yöntemleri arasından sıyrılması ve giderek popülerlik kazanmasının arkasında bir hikaye var.
(TR) Ortodonti Uzmanı
(TR) Piezocerrahi tekniği nedir ve nerelerde kullanılır? Akif Türer çenecerrahı Piezocerrahi tekniği, son yıllarda diş hekimliğinin farklı alanlarında kullanılmaya başlanan ve gittikçe yaygınlaşan bir tekniktir. Belli frekans aralığında oluşturulan ve ultrasonik titreşimlere dayalı çalışan bu teknik, klasik kemik cerrahisi teknikleri ile karşılaştırıldığında belirli avantajları da beraberinde getirmektedir.
(TR) Kliniğimizde Aldığımız Covid-19 Eğitimi ve Önlemleri Ülkü Koloğlu horlama apareyi, covid, corona, koronavirüs, coronavirus, covid-19, salgın, pandemi, dünyasağlık örgütü Covid-19 salgını nedeni ile tedavi çeşitlerimizi sınırlandırdık. Bizim ve hastalarımızın güvenliği için sadece hastalarımızın genel bağışıklık sistemini tehdit edebilecek acil tedavileri yapıyoruz.
(TR) KORONAVİRÜS’lü günlerde İMPLADENT Ülkü Koloğlu covid, corona, koronavirüs, coronavirus, covid-19, salgın, pandemi, dünyasağlıkörgütü Bu hastalık Çin’de ilk başladığında, benim için, dünyanın herhangi bir yerindeki gibi bir felaket haberiydi. Ülkemizde de o sıralar çok üzücü olaylar oluyordu. Aynı zamanda Elazığ depremi, şehitlerimiz ve sınırlarımızdaki göçmen sorunlarına üzülüyordum. Elazığ’a yardım köprümüzü kurmuş, başka ne gelir elimizden diye düşünüyorduk. Ta ki 11 Mart’ta ülkemizde ilk hasta çıkana kadar.
(TR) DİYABET VE AĞIZ SAĞLIĞI İLİŞKİSİ Sağlıklı bir yaşam için vücudun tüm organlarının birbirleri ile uyumlu çalısması ve bunun için de tüm hücrelerin beslenmesinin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu da beslenmenin başladığı ağız içinin sağlıklı olması ile mümkündür.
(TR) İmplant Tedavisinde Kemik Grefti Kullanımı Akif Türer İmplant, diş eksikliği, immediat, çenecerrahı Günümüzde diş eksiklerinin tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemi dental implant cerrahisidir. Dental implantlar doğal dişler gibi rol oynamakla beraber hastalara konfor ve estetiği de beraberinde getirir. Bu sebepten ötürü her geçen gün implant uygulanma sayısında artış gözlenmektedir.
(TR) RAMAZAN AYINDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI Ülkü Koloğlu ağız kokusu Sağlıklı ve bakımlı bir ağız; aile içinde, sosyal ortamlarda, profesyonel iş hayatında ve ikili ilişkilerde iletişimi etkileyen önemli bir etkendir. Diş çürükleri, uyumsuz protezler ve diş eti hastalıkları ağız kokusunun birincil nedenleridir.
(TR) İmplantın yaşı var mı? Akif Türer Gülüş Tasarımı, Tamdişsizlik, İmplant, diş eksikliği, immediat, çenecerrahı, estetik diş hekimliği, implant üstü protezler, zirkonyum, protez Günümüzde dental implantlar, eksik dişlerin yerine konulmasında ilk tercih edilen tedavi yöntemidir çünkü doğal dişe en yakın yapı olarak karşımıza çıkar.
(TR) Yeni Normal Süreci Ülkü Koloğlu corona, koronavirüs, coronavirus, covid-19, salgın, pandemi, dünyasağlıkörgütü Artık yavaş yavaş “YENİ NORMAL” hayatımıza başlama planları yapıyoruz. Bu sırada, nerede kalmıştık diye hatırlamak istedim. 17 Mart salı günü klinik arkadaşlarıma bu şekilde bir mail göndermiştim.
(TR) KANAL TEDAVİSİ YAPILMIŞ DİŞ AĞRIR MI? Kambiz Mohseni kanal tedavisi Kök kanal tedavisinin amacı dişin kökünde mevcut olan kök kanal sistemini mikroorganizmalardan arındırmak ve sızdırmaz bir şekilde doldurmaktır. Eğer bu işlem optimum şekilde yapılmazsa dişte sonradan sorunlar çıkabilir.
(TR) Immediate Implant Uygulaması Akif Türer Gülüş Tasarımı, Tam dişsizlik, İmplant, diş eksikliği, immediat Sosyal medya ve iletişim çağını yaşadığımız bu günlerde, bilginin çok hızlı yayılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu yayılım maalesef beraberinde kirli bilgileri de beraberinde getirmekte ve kafamızdaki soru işaretlerini arttırmaktadır. Bu yazımızda hastalarımızdan sıkça gelen bir soruyu olabildiğince yalın ve anlaşılabilir bir şekilde cevaplamaya çalıştık.
(TR) GÜLÜŞ TASARIMI Ülkü Koloğlu DSD (Digital Smile Design), Gülüş Tasarımı, CEREC, CADCAM Gülüş tasarımı, daha güzel gülmek istiyorum diyen hastalarımıza uyguladığımız bir yöntem. AŞAMALARI ŞÖYLE ANLATABİLİRİM. İlk olarak, bir protokol izleyerek fotoğraflar çekiyoruz. Bu fotoğraflar üzerinde, gülüş tasarımı programımız ile çizimler yapıyoruz. Bu çizimler nihayetinde, yüzdeki detaylara göre altın oran uygulanarak en yakışacak matematiksel ölçüler ortaya çıkıyor.
(TR) Dişeti Çekilmesi Diş eti tedavisi, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları) Dişeti çekilmesinin nedenleri nelerdir? Epidemiyolojik çalışmalar, dişeti çekilmelerinin hem iyi hem de kötü ağız bakımına sahip bireylerde oluşabildiğini göstermektedir.
(TR) Sinüs Lifting Nedir? çenecerrahı Sinüsler; havanın nemlendirilmesi ve ısıtılması, zararlı partiküllerin temizlenmesi ve sesin rezonansının oluşturulmasını sağlayan burun çevresinde kemik içinde bulunan doğal hava boşluklarıdır. Bu boşluklardan biri olan ve üst çenenin arka bölgesinde sağlı sollu olarak konumlanan üst çene sinüsü, diş çekimi ve implant uygulamaları sırasında büyük önem arz eden anatomik oluşumlardır.
(TR) Fokal Enfeksiyon Nedir? Restoratif Diş Hekimliği, koruyucu diş hekimliği FOKAL ENFEKSİYON NEDİR? Mikroorganizmaların veya toksik ürünlerinin bir enfeksiyon odağından yayılmasının neden olduğu lokal veya genelleşmiş bir enfeksiyondur. Enfeksiyonun odak noktası, patojenik mikroorganizmalar içeren, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilen sınırlı bir alandır.
(TR) Kök Hücre ve Diş Kök Hücreleri Nedir ve Ne İşe Yararlar? Ülkü Koloğlu Restoratif Diş Hekimliği, pedodonti, çocuk diş hekimi, diş eksikliği, koruyucu diş hekimliği, kök hücre Kök hücreler, ilk gelişim evreleri ve büyüme süresince, tüm doku ve organ sistemlerinin oluşumu, gelişimi ve onarımından sorumludur.
(TR) Hepatit ve Diş Tedavisi dünyasağlıkörgütü 2010 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından, hepatit B virüsünü ilk kez tanımlayan Nobel ödüllü ABD’li doktor B.S. Blumberg’in onuruna doğum günü olan 28 Temmuz tarihi Dünya Hepatit Günü olarak belirlenmiştir.
(TR) Bayram’da Beslenme Ülkü Koloğlu İyi bayramlar!
Bayramlar hepimizin beslenme konusunda “gevşediğimiz” zamanlar… Çoğumuz dikkati bırakmak, şöyle keyifli şekilde ailemizle, arkadaşlarımızla paylaşarak bol bol yemek istiyoruz.
(TR) DİASTEMA KAPAMA Ufuk Gökyayla Restoratif Diş Hekimliği, koruyucu diş hekimliği Estetik ve güzellik insanoğlunun eski çağlardan beri en çok önemsediği kavramlardan olmuştur. Estetik diş hekimliğinin hızla gelişmesinden dolayı, diş hekimlerinin hastaları için daha hoş bir gülümseme yaratma konusunda kendilerini yönlendiren standartlara karşı daha duyarlı hale gelmiştir.
(TR) Restoratif Dişhekimliği
(TR) Diyabet Hastaları Ağız ve Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeli? Ülkü Koloğlu Restoratif Diş Hekimliği Kliniğimiz ve bir diş hekimi olarak üzerinde sıkça durduğumuz konulardan birini ele alan İstanbul Okan Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Sibel Kayaaltı Yüksek’in diyabet ve diş eti hastalıkları arasındaki bağı açıklayan yazısını okumanızı öneriyorum. Önemli tavsiyelere değinilmiş bu yazı için Sayın Sibel Kayaaltı Yüksek’e teşekkürlerimle…
(TR) Beyazlatma Sonrası Dental Tedaviler Tuğçe Gül Beyazlatma (Bleaching), estetik diş hekimliği Çeşitli sebeplerle diş rengi istenilen düzeyde beyaz olmayan bireyler için dişleri beyazlatmak mümkün. Beyazlatma işlemi bir süreci kapsar öncesi ve sonrasında yapılacaklar vardır.
Diş beyazlatma öncesi
(TR) Covid-19 Protokolü Ülkü Koloğlu covid, corona, koronavirüs, coronavirus, covid-19, dünyasağlıkörgütü Randevu ve bilgi talebinde bulunan hastalarımızın dikkatine:
(TR) DENTAL FOBİ NEDİR? Ülkü Koloğlu koruyucu diş hekimliği Sonnur Kükürt arkadaşım ile uzun zamandır dental fobi üzerine konuşuyorduk. Kendisinin bu konudaki uzmanlığının hastalarımız ve bizleri takip eden herkes için çok değerli olduğunu vurgulayarak bize bir metin hazırlamasını istedim. O da bizleri kırmayarak aşağıdaki detaylı yazıyı sizler için hazırladı.
(TR) Bruksizm’in çözümü Biyolojik Toksin Uygulaması Akif Türer çenecerrahı Bruksizm (diş sıkma veya gıcırdatma), genellikle uyku esnasında meydana gelen çene hareketleri olarak adlandırılabilir. Bu çene hareketleri esnasında çiğneme kasları çok fazla çalışır ve sonucunda dişlerde aşınmalara, çene eklemi ve kas ağrılarına veya çiğneme kaslarının (özellikle masseter kasının) aşırı gelişmesine bağlı olarak estetik problemlere yol açabilir.
(TR) Menapoz Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı Ülkü Koloğlu koruyucu diş hekimliği Değerli takipçilerimiz bu hafta sizlerle çok önemli bulduğum bir konuyu paylaşmak istiyordum. Konu ile alakalı birçok metin ve makale okuduktan sonra Medipol üniversitesinin yayınlamış olduğu yazıyı oldukça faydalı buldum. Bu nedenle bu metni sizinle paylaşmak istedim. Hepimiz için faydalı ve yeni bir bakış açısı getirecek bir metin olmasını dilerim.
(TR) Düzenli Diş Hekimi Kontrolünün Önemi Tuğçe Gül koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Diş hekimi; insan sağlığına ilişkin olarak, dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi, tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Bu görev tanımlamasında en çok atlanan nokta, cümlenin ilk kısmı olan ”sağlığın korunması” kısmıdır.
(TR) Diş Fırçası Seçimi koruyucu diş hekimliği, diş hekimi İyi bir ağız hijyenine sahip olmak sadece diş sağlığı için değil genel sağlığınız için de oldukça önemlidir. Örneğin diş eti hastalığı; kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere ciddi sağlık durumlarının gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.
(TR) Kompozit Dolgularda Renk Değişimi Olur mu? Sevgi Keskin estetik diş hekimliği, dolgu, kompozit, kompozit dolgu Bu haftaki yazımızda sizlerden kompozit dolgular hakkında en çok aldığımız sorulardan birini anlatmak istedim; ”Kompozit Dolgularda Renk Değişimi Olur mu?”
(TR) Estetik Diş Hekimliği
(TR) Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar? pedodonti, çocuk diş hekimi, süt dişi Çocuklarda toplam 20 adet süt dişi bulunur. Süt dişlerinin ağızda görülmesi, bebek yaklaşık 6 aylık iken başlar ve yaklaşık 30-36 aylık dönemde tamamlanır.
Bebeklerde diş çıkarma dönemleri her grup diş için farklıdır. Bununla birlikte diş çıkarma yaşı da çocuklar arasında değişkenlik gösterebilir.
(TR) Sinüs Lifting Tedavisi Nedir? Berkem Atalay İmplant, çenecerrahı Üst çenede sağda ve solda büyükazı dişlerinin çekimi sonrasında implant uygulanması için yeterli kemik bulunmayabilir. Bunun başlıca nedeni anatomik bir yapı olan sinüslerin, dişlerin çekilmesi ile genişlemesi ve var olan kemiği zayıflatmasıdır.
(TR) Lingual Ortodontik Tedaviler Esra Öziç Ortodonti, lingual Herkese Merhabalar,
Hemen hepimizin hayatının bir döneminde ortodontik tedaviyle yolu kesişir. Kabul, tedaviler bazen uzun sürer, erikler başka bahara kalır, braketler yanakları acıtır ve kendinizi “Yok hocam valla fırçalarken kırıldı” diye ortodontistinize dert anlatırken bulabilirsiniz:)
(TR) İltihaplı Diş Çekilir Mi? İmplant, diş eksikliği, çenecerrahı İltihaplı Diş Çekilir Mi?
(TR) Süt Dişleri Tedavi Edilmeli mi? pedodonti, çocuk diş hekimi, süt dişi Süt dişleri tedavi edilmeli mi? Nasıl olsa değişmeyecekler mi?
(TR) Düzenli Kontrol ve Diş Taşı Temizliğinin Önemi Uluç Yılmaz Diş eti tedavisi, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları), koruyucu diş hekimliği, diş hekimi Hiç diş çürüğümüz olmasa bile düzenli diş hekimi ziyaretleri neden önemlidir? Diş hekimine sadece ağrımız olduğunda mı gitmeliyiz?
(TR) Diş Sıkma Tedavisinde Biyolojik Toksin Ülkü Koloğlu Diş Sıkma Nedir?
Diş sıkma, gün içerisinde ve uyku sırasında diş gıcırdatma veya sıkma biçiminde gerçekleşen ağzın sert ve yumuşak dokularında çeşitli olumsuzluklara yol açan istem dışı bir çiğneme sistemi rahatsızlığıdır. Y
(TR) Kompozit Dolguların Ömrü Ne Kadardır? Gamze Kayral Mohseni estetik diş hekimliği Kompozit dolgular, dişlerdeki çürüklerin temizlenmesiyle oluşan boşlukları dolduran, fonksiyon ve estetik kazandırmak amacıyla uygulanan materyallerdir. Sadece estetik amaçlı da kullanılabilirler. Yapılarında akrilik reçineler, inorganik camsı partiküller, organik segmentler ve bağlayıcılar bulunur. Yapıları ile dişe fiziksel ve kimyasal bağlanırlar.
(TR) Yağ Çekme (Oil Pulling) NEDİR? Yağ çekme (Oil Pulling) işleminin kökeni 3000 yıl öncesine, Ayurverdik tıbbına dayanıyor. Yakın zamanda büyük bir üne kavuşan yağ çekme, oldukça merak edilen konulardan biri haline geldi.
(TR) Kanal Tedavisi mi? Diş Çekimi mi? kanal tedavisi, İmplant Bir dişin yapısında travmaya bağlı olarak onarılamayacak kadar büyük bir madde kaybı meydana gelmişse, dişin çekimi tedavi seçeneği olabilir.Ancak dişteki hasarı restoratif olarak onarabileceğimiz durumlarda biz diş hekimleri, dişin pulpasını (diş damar-sinir paketini) etkileyen bir zararda dahi dişi kurtarmayı hedefleriz. Doğal dişi korumak için en yaygın prosedür, endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisidir.
(TR) Erken Çocukluk Çağı Çürüklerinde Mikrobiata pedodonti, çocuk diş hekimi, mikrobiata, erken çocukluk çağı çürükleri Erken çocukluk çağı; fiziksel, zihinsel ve ruhsal yönden önemli olan çocuklarda 3-5 yaş aralığındaki süreci kapsayan dönemdir. Süt dişleri doğumdan itibaren ortalama 6. ayda sürmeye başlamakta ve bu dönemin sonunda sayıları tamamlanarak 20’ye ulaşmaktadır.
(TR) Ağız-Diş Çene Cerrahisi Operasyon Sonrası Öneriler Akif Türer İmplant, diş eksikliği, çenecerrahı Ağzınızdaki tamponu 30-45 dakika boyunca sıkıca ısırınız. (Tamponu daha erken çıkarmanız yara yerinde kanamaya neden olabilir.) Ameliyat sonrası ağzınızda sızıntı şeklinde kanama olabilir.
(TR) Ağız Kokusu ve Nedenleri Tuğçe Gül ağız kokusu Ağız kokusunun binlerce yıllık geçmişi vardır. Eski uygarlıkların kayıtlarına, din kitaplarına, boşanma davalarına, tıp kitaplarına konu olmuştur. Koronavirüs salgını ile maske kullanımın yaygınlaşması da bireylerin kendi ağız kokusunu fark etme oranını arttırmıştır. Ağız kokusunun çözümü genellikle oldukça basittir; ağız sağlığının ve oral hijyenin iyi olması.
(TR) Horlama ve Tedavisi Ülkü Koloğlu horlama, horlama tedavisi, horlama apareyi, horlama ilacı, horlama nasıl geçer NEDEN HORLUYORUZ? Yaşla beraber yumuşak damak ve küçük dilde genişleme ve sarkma meydana geliyor. Kilo, alkol ve sigara bu durumu destekliyor.
(TR) Lamina mı? Ortodontik Tedavi mi? Özgür Öztürk Gülüş Tasarımı Lamina mi? Ortodontik Tedavi mi?
(TR) Dental Korku ve Kendine Empati Ülkü Koloğlu diş hekimi, dental korku, dental fobi Kurumsal İletişim Danışmanımız Ferah Kaya’nın Dental Korku ve Kendine Empati konusunda kaleme aldığı yazısını bu hafta sizlerle paylaşıyoruz.
(TR) Çene Eklemi Hastalıkları diş hekimi, eklem, eklem hastalıkları, çene eklemi Çene eklemi hastalıkları ifadesi, çene eklemi ve çiğneme kaslarından kaynaklanan rahatsızlıkların genel bir tanımlamasıdır. Temporomandibular hastalıklar olarak da adlandırılmaktadır. Toplumda oldukça sık rastlanmakla beraber, yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır.
(TR) Diş Hassasiyeti Sebepleri ve Çözüm Yöntemleri koruyucu diş hekimliği Diş hassasiyeti; ani sıcaklık değişikliklerine ya da kimyasal uyaranlara karşı oluşan keskin ve geçici ağrı olarak tanımlanabilir. Hassasiyetin ortaya çıkmasının en önemli nedeni, dişin canlı kısımlarının açığa çıkmasıdır.
(TR) Kanal Tedavisi Tekrarı (Retreatment) Nedir? Tedavinin Yenilenmesi Mümkün Müdür? Ayşenur Öztürk Kanal tedavi tekrarı (retreatment) kısaca, kök kanal içinde yapılan tedavinin uzaklaştırılıp, yeniden kanal anatomisine uygun bir şekilde tedavinin tamamlanmasıdır. Tedavi görmüş olan dişler, bazı sebeplerden dolayı yeniden semptom verip, ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı gibi huzursuzluklar verebilmektedirler.
(TR) Uyku ve Solunum Yolu Prostodontisi Ülkü Koloğlu horlama, horlama tedavisi, uyku apnesi, uyku, horlama apareyi, uykusuzluk, horlama ilacı, horlama nasıl geçer OBSTRÜKTİF UYKU APNESİ- HORLAMA, UYKU BRUKSİZMİ-OKLUZAL DÜZENSİZLİKLER VE MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMUNDA, ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIKLARINDA TEŞHİSDEN TEDAVİYE DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI ve DİŞ HEKİMİNİN ROLÜ: UYKU ve SOLUNUM YOLU PROSTODONTİSİ.
(TR) Oral Diagnoz ( İlk Muayene ) ve Radyoloji Ayşe Söylemez diş hekimi Oral Diagnoz Nedir?
(TR) Diş Aşınmalarının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Ufuk Gökyayla Restoratif Diş Hekimliği, koruyucu diş hekimliği Diş aşınması ağız içinde çürükten bağımsız olarak gelişen diş sert doku kaybıdır. Diş aşınmaları yaşlanma sonucu, tamamen fizyolojik olabilir. Ancak estetik sorun, hassasiyet ve fonksiyon kaybına neden olduğu durumlarda tedavi edilmesi gerekmektedir.
(TR) Tam Dişsizlikte İmplant Desteği İle Protez Kullanımları Totalprotez, İmplant, implant üstü protezler, protez Tam dişsizlik, daha açık anlamıyla alt ve üst çenedeki tüm dişlerin kaybedilmesi, günümüzde hala protetik sağaltım açısından sıklıkla ihtiyaç duyulan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
(TR) Ramazan Ayında Ağız Sağlığı Tuğçe Gül koruyucu diş hekimliği, diş hekimi Ramazan ayı geldi, hoşgeldi.
Bu ayın herkese bolluk bereket neşe getirmesi dileğiyle yazımıza başlayalım.
(TR) Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri pedodonti, çocuk diş hekimi, erken çocukluk çağı çürükleri Erken çocukluk çağı çürükleri ( EÇÇ), kronik, geri dönüşümsüz, multi-faktöriyel, enfeksiyöz bir hastalık olan, çürüğün en ciddi formlarından birisidir. Diş sürmesinden hemen sonra başlayarak, hızlı bir şekilde ilerler ve daimi dişlenmede de kalıcı etkiler bırakır. Erken çocukluk çağı çürükleri, yaşam boyu çürük riskini gösteren çok önemli bir belirteçtir.
(TR) Covid-19 Salgınında Ağız ve Diş Sağlığının Önemi Ülkü Koloğlu covid, corona, coronavirus, covid-19 Ağız sağlığı kötü olan kişilerin Covid-19’u daha şiddetli geçirdiği saptandı!
(TR) Cerrahi İşlemler Sonrası İyileşme Hızını Etkileyen Faktörler Akif Türer İmplant, çenecerrahı Vücudun dış veya iç yüzeyinde, herhangi bir organ ve dokuda darbe ve benzeri nedenlerle meydana gelen, doku ve organın devamlılığının bozulması sonucu oluşan hasarlı bölgeye yara denmektedir. Yara oluşumu mekanik, fiziksel ya da kimyasal etkenler nedeniyle meydana gelebilir.
(TR) Ortodontik Tedavide Beslenme ya da Erikle İmtihanımız Esra Öziç estetik diş hekimliği, Ortodonti, diş hekimi Merhabalar herkese,
(TR) Kanal Tedavisi Tekrarlarından Sonra Ağrı Neden Oluşur? Ayşenur Öztürk kanal tedavisi Hastalarımızın büyük çoğunluğu dişlerinde ağrı veya rahatsızlık oluşmadan kliniğe başvurmamaktadır. Ağrı varlığında da bazen dişlerde uygulanacak işlemler tahmin edilenden daha karmaşık bir hale gelebilmektedir. Ağrı tanımı çok sübjektiftir. Her diş hastalığı herkeste aynı şekilde hissettirmez ya da aynı süreçte ilerlemez. Diş ağrısı gün içinde yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren etkenlerden biridir. Bugünkü blog yazısı daha çok kanal tedavisi tekrarından sonra oluşabilecek ağrılar üzerinde kısaca bir özet niteliğindedir.
(TR) Dijital Anestezi çocuk diş hekimi, dijital anestezi Diş hekimliğinde lokal anestezi çocuklarda olduğu kadar ergenlerde ve yetişkinlerde de korku ve kaygı yaratan bir işlemdir. Dental anestezi, esas olarak ağrı ile ilişkili olduğundan, çocuklarda ve ergenlerde korku ve rahatsızlık ile ilgili en önemli faktörlerden biridir.
(TR) Kompozit ve Porselen Lamina Arasındaki Farklar Gamze Kayral Mohseni estetik diş hekimliği Sözlük olarak lamina; plaka,katman,tabaka,yaprak,pul anlamına gelen sözcüktür.
(TR) Gömülü 20 Yaş Dişleri Çekilmeli mi? Berkem Atalay çenecerrahı Gömülü 20 yaş dişleri, ağız boşluğuna tam olarak sürememiş üçüncü büyük azı dişleridir. Çoğu insanda üst çenede iki, alt çenede iki olmak üzere dört tane 20 yaş dişi bulunmaktadır. Bazı insanlarda dört taneden az bulunabileceği gibi hiç gelişmeyebilirler.
(TR) Tek Diş Renklenmelerinin Tedavisi Betül Çırak Beyazlatma (Bleaching), kanal tedavisi, estetik diş hekimliği, diş hekimi Diş minesinin çeşitli nedenle pürüzlenmesi sonucu renklenmeler oluşabilir.
(TR) Diş Sıkma (Bruksizm) ve Tedavisi Ülkü Koloğlu uykusuzluk, derin uyku, splint, Diş Sıkma – Bruksizm Bruksizm ( diş sıkma), kasların fonksiyon dışı çalıştırılmasının görüldüğü yanlış bir alışkanlıktır. Hastalık yaratma potansiyeli olan bir davranış bozukluğudur.
(TR) Beslenmenin Ağız Sağlığı İle İlişkisi Sevgi Keskin koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Günümüzde özellikle gelişmekte olan ülkelerde diş çürükleri ile karşılaşma riski artmaktadır. Bunun sebebi beslenme alışkanlıklarının değişmesidir. Fast food alışkanlıkları, sigara tüketimi, düzensiz beslenme ve stres faktörleri diş çürüklerinin artmasına yol açmaktadır.
(TR) İmplantta Marka Önemli Midir? Marka Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? İmplant, çenecerrahı İmplant, eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir. Titanyumun doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir ve maksimum dayanıklılık gösterir.
(TR) Biriyle İlk Karşılaşmanızda İlk Olarak Neye Dikkat Edersiniz? Ayşe Söylemez DSD (Digital Smile Design), Gülüş Tasarımı, Ortodonti, kompozit Biriyle ilk karşılaşmanızda ilk olarak neye dikkat edersiniz?
(TR) Diş Fırçamı Ne Sıklıkla Değiştirmeliyim? Diş fırçanızı en son ne zaman değiştirdiniz? Genel kural olarak hastalarımıza 3 ayda bir fırçalarını değiştirmelerini öneriyoruz. Fırçalama alışkanlığına bağlı olarak fırçalarımız bir süre sonra yıpranır ve eskisi kadar etkili bir temizlik yapamazlar.
(TR) Hamilelik Döneminde Görülen Diş Eti Rahatsızlıkları Uluç Yılmaz Diş eti tedavisi, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları), hamilelikte ağız sağlığı, hamilelikte diş sağlığı Hamilelikte diş eti iltihaplanmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Diş etinde kanama, şişlik, kızarıklık ve dokunmaya karşı hassasiyet gelişmektedir. Özellikle fırçalama sırasında veya kendi kendine olan kanamalar oldukça dikkat çekicidir.
(TR) Aşırı Madde Kaybına Uğramış Kanal Tedavili Dişlerde Fiber Post Kullanımı Ufuk Gökyayla kanal tedavisi, fiber post Fiber postlar, dişte madde kaybının çok fazla olduğu ve kalan diş kısmının tek başına dolgu yapılamayacak kadar yetersiz olduğu durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Postlar dişin kökünden destek almamızı sağlayan ince çubuk veya vida şeklinde yapılardır.
(TR) Arayüz Bakımı Tuğçe Gül koruyucu diş hekimliği, diş hekimi Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının oluşma nedeni mikrobiyal dental plaktır. Oldukça kompleks bir yapısı olan mikrobiyal dental plağın diş yüzeyleri üzerinde, özellikle dişlerin temizlenmesi güç olan ara yüz bölgelerinde (dişlerin birbirine bakan yüzeylerinde) birikmesi ve etkili bir şekilde uzaklaştırılamaması sonucunda, plak içindeki mikroorganizmalar toksik ürünleri ile diş ve diş eti hastalığını başlatırlar.
(TR) Doğal Diş ve İmplantlar Arasındaki Farklılıklar Nelerdir? İmplant, diş eksikliği, koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi İMPLANTLAR AĞIZDA FARKLI BİR HİS YARATIRLAR MI?
(TR) Neden Kanal Tedavisine İhtiyaç Duyulur? kanal tedavisi, Restoratif Diş Hekimliği, koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Kök kanal tedavisi; diş hekimliğinde özellikle ağrılı durumlarda başvurulan bir tedavi seçeneğidir. Mikroorganizmalar çürük, çatlak, eski uyumsuz restorasyonlar ve travma gibi etkenlerle sinirlere ulaşarak bu bölgelerde bazı değişikliklere neden olmaktadırlar.
(TR) Diş Hekimliğinden Kalp Kapakçığı Enfeksiyon Riski Akif Türer kanal tedavisi, Restoratif Diş Hekimliği, Diş eti tedavisi, antibiyotik, çenecerrahı, estetik diş hekimliği, diş hekimi Kalbin iç yüzünü, yani boşluklarını döşeyen zar Endokardiyum olarak adlandırılır. Kalbe açılan kan damarlarındaki kapakçıların sadece kalp yüzeyine bakan yüzlerini örter.
(TR) Çocuklarda Ortodonti Esra Öziç Ortodonti Merhabalar,
Hayatın ilk 6 yılının insanın karakterinin üzerinde çok etkili bir dönem olduğunu pedagoglar söylüyor. Ben kendi alanım açısından baktığımda bu yaş ve sonrası için benzer bir şeyi söyleyebilirim.
(TR) Pediatrik Zirkonyum Kuronlar pedodonti, çocuk diş hekimi, süt dişi Diş çürüğü, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır. Dişlerdeki çürükler boyut olarak değişiklik gösterebilir. Bazıları minimaldir, bu durumda diş dolgusu yeterli olacaktır. Ancak diş çürüğü diş dolgusunu destekleyemeyecek kadar büyükse diş kaplaması (kron) ile tedavi edilmesi gerekebilir. Aynı şekilde dişte travmaya bağlı büyük kırıklar ve çatlaklar için diş kaplaması önerilebilir.
(TR) Çocuklarda Diş Sıkma – Bruksizm pedodonti, çocuk diş hekimi, Diş Sıkma – Bruksizm Bruksizm; Amerikan Uyku Bozuklukları Birliği tarafından (American Sleep Disorders Association), diş sıkma ve diş gıcırdatmanın görüldüğü, çiğneme sisteminin periyodik, kalıplaşmış hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır ve gece ya da gün boyunca oluşabilmektedir.
(TR) İmplant Üstü Porselen Süreçlerinde Merak Edilenler Özgür Öztürk İmplant, estetik diş hekimliği, implant üstü protezler, zirkonyum İmplant, eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar doku dostu titanyum ve zirkonyum alaşımlardan imal edilir.
(TR) İmplant Tedavisinde Merak Edilenler Berkem Atalay İmplant, çenecerrahı Bu haftaki blog yazımızda implant ihtiyacı olan hastalarımızdan sıklıkla duyduğumuz soruları cevaplandırdık.
(TR) Plak Kontrolü Diş eti tedavisi, ağızduşu, waterfloss Plak kontrolü, dişler, implantlar ve bunlara komşu dişetinde mikrobiyal eklentilerin düzenli olarak uzaklaştırılması ve birikiminin önlenmesidir. Diş eti iltihabını tedavi etmenin ve önlemenin etkili bir yoludur. Bu nedenle başarılı bir plak kontrolü, periodontal hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde yer alan tüm prosedürlerin önemli bir parçasıdır.
(TR) Çocuğumun Dişlerinde Renklenmeler Var pedodonti, süt dişi Diş renklenmeleri çocukların sosyal yaşantısını ve psikolojisini kötü etkileyip özgüven kaybına yol açabilir. Görselliğin ön plana çıkması ve ebeveynlerin çocuklarına olan hassasiyetleri, günümüzde diş renklenmelerindeki estetik tedavilerin önemini arttırmaktadır.
(TR) Ağız ve Diş Sağlığının Genel Vücut Sağlığına Etkileri koruyucu diş hekimliği, diş hekimi Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlımızın başlangıç noktasıdır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı problemleri genel sağlık üzerinde etkili olmaktadır.
(TR) Diş Sıkma Tedavisinde Gece Plağı mı? Masseter Botoks mu? Ayşe Söylemez Diş Sıkma – Bruksizm, botoks Diş Sıkma Nedir?
(TR) Horlama ve Tedavisi Ülkü Koloğlu horlama, horlama tedavisi, horlama apareyi, horlama ilacı, horlama nasıl geçer Horlama, uyku sırasında solunum yolu daralması nedeniyle , sirküle olan havanın desteksiz dokuları (yumuşak damak, küçük dil gibi) titreterek gürültülü seslerin ortaya çıkması olayıdır. Öncelikle bir Uyku sorunudur.
(TR) Biyolojik Diş Hekimliği, Bütünsel, Holistik Diş Hekimliği, Alternatif Tıp Kavramlarına Genel Bir Bakış Gamze Kayral Mohseni koruyucu diş hekimliği Son zamanlarda, özellikle pandemi sürecinin başlayıp toplulukların evlere kapanmak zorunda kalmalarıyla insanlar; küresel politikaları, hayatı, kendilerini, kısacası her şeyi sorgulamaya başladılar. Daha iyi, daha sağlıklı, daha güvenli bir hayat arzusuyla tıp alanında da farklı gelişmeler yaşandı.
(TR) Kanal Tedavisinde Mikroskop Kullanımı Özgür Öztürk kanal tedavisi Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?
Dişin içinde damar ve sinirlerin bulunduğu boşluğa kök kanal sistemi adı verilir. Bu boşlukta bulunan sinir ve damar kompleksine pulpa denir. Pulpanın çürük, travma, enfeksiyon gibi durumlar nedeniyle zarar görmesi neticesinde kanal sisteminin temizlenmesi, şekillendirilmesi ve doldurulması gerekir. Bu işleme kanal tedavisi denir.
(TR) Etkili ve Doğru Ağız Bakımı Sevgi Keskin koruyucu diş hekimliği, diş hekimi Bakteriyel plakların temizlenmesiyle ağız bakımı sağlanır. Bakteriyel plak, çürükler ve diş eti iltihaplarının en temel nedenidir. Bakteriyel plak kontrolü etkin ve sürekli bir bakım ile elde edilir.
(TR) Ağız ve Diş Sağlığının Kronik Hastalıklarla İlişkisi Betül Çırak Diş eti tedavisi, koruyucu diş hekimliği, diş hekimi Merhaba, bu yazımızda kronik hastalıklar ile ağız ve diş sağlığımızın ilişkisini irdeleyeceğiz. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kronik solunum yolu hastalıkları ve kanserdir.
(TR) Stresin Ağız Sağlığı Üzerindeki Etkileri diş hekimi Günümüzün yoğun ve karmaşık dünyasında stres çoğumuzun ortak sorunudur. Etrafımızda beklenmedik şeyler olurken, stresle başa çıkmak zor olabilir ve vücudumuza zarar vermeye başlayabilir.
(TR) Genel Anestezinin Diş Hekimliğinde Kullanımı Ufuk Gökyayla diş hekimi Son yıllarda genel anestezi uygulamaları giderek yaygınlaşmaktadır. Diş hekimliğinde genel anestezi kavramı; çeşitli diş hekimliği işlemleri için hastaya, anestezi uzmanı sorumluluğundaki ekip tarafından genel anestezi uygulanmasıdır. Genel anestezi hastane koşullarında yapılması gereken bir uygulamadır.
(TR) Diş Çürüğü Nasıl Oluşur? Nasıl Önlenir? Tuğçe Gül koruyucu diş hekimliği Diş çürüğü birçok popülasyonda yaygın olarak görülen; biyolojik, fiziksel, ekonomik, sosyal ve psikolojik etkileri olan bir hastalıktır. Dünyanın birçok ülkesinde en önemli sağlık problemlerinin başında yer almaktadır. Genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığı yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşımaktadır.
(TR) Teller Çıktıktan Sonra Dişler Eski Haline Döner mi? Esra Öziç estetik diş hekimliği, Ortodonti ORTODONTİK TEDAVİLERDE KALICILIK Merhabalar, Bu yazıda ortodontik tedavinin bitmesiyle birlikte neden dişlerde zaman içinde eski haline dönüşlerin olabileceğiyle ilgili bir fikir vermeye çalıştım. Ortodontik diş hareketi temelde iki hücrenin kemikte yaptığı özel bir çalışma sayesinde ortaya çıkar.
(TR) Çocuklarda Genel Anestezi ile Diş Tedavileri pedodonti, çocuk diş hekimi, genel anestezi Ciddi bir halk sağlığı problemi olan ve her yaş döneminde görülebilen diş çürüğü, çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalıklardan biridir.
(TR) Osteoporozun Çene Kemikleri Üzerine Etkisi Akif Türer çene eklemi Osteoporoz (Kemik Erimesi)
Osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemik dokusu yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığı ve kırığa yatkınlığında artış ile karakterize olan bir sistemik iskelet hastalığıdır. Osteoporoz, yaşlanmayla birlikte en sık gözlenen hastalıklardan biridir.
(TR) Ramazanda Ağız ve Diş Sağlığı Ülkü Koloğlu koruyucu diş hekimliği, ağız kokusu, estetik diş hekimliği, diş hekimi İçimizi sevinçle dolduran, gönlümüzü ferahlatan, hep güzel anılara vesile olan, en güzel iklimi getiren Ramazan Ayı’na çok şükür bu yıl da kavuştuk. Bu zaman diliminde tuttuğumuz oruçlarımızın ağız ve diş sağlığı üzerine etkilerini paylaşmak istedim.
(TR) Diş Hekimliğinde Bifosfanat Tedavisi Gören Hastalara Yaklaşım Akif Türer çenecerrahı Bifosfonatlar Ortalama yaşam süresinin uzaması ve sedanter karakterli modern yaşam tarzı osteoporozun insidansını arttırmakta ve önemli bir klinik antite olarak karşımıza çıkarmaktadır.
(TR) Kaplama Yapılan Dişler Çürür mü? DSD (Digital Smile Design), Gülüş Tasarımı, Restoratif Diş Hekimliği Hastalarımız tarafından en çok kaygı sebebi olan ve bizlere en çok sorulan sorulardan birisi kaplamalar altındaki dişlerin zamanla çürüyüp çürümeyeceğidir. Aslında, ağız hijyeni iyi olan ağızlarda kaplamalar ve köprülerin içindeki destek dişlerin çürümesi beklenmez. Ancak burada en önemli kriter, yapılan köprülerin destek dişler ve çevre dokuyla maksimum uyumlu olmasıdır.
(TR) Dental İmplantlar Ömür Boyu Kalıcılık Sağlar mı ? Furkan Özay İmplant, diş eksikliği, implant üstü protezler Dental implantların geçmişi 1952’ye kadar uzanmaktadır. Yapılan en önemli çalışmalardan biri İsveçli profesör Per-Ingvar Branemark’ın bir tavşanın femuruna titanyum silindir takmasıyla başlamaktadır. Tavşan üzerinde titanyumun herhangi bir etkileşime girmediği ve orada kalıcılık sağladığı anlaşılmaktadır.
(TR) Diş çürüğü terimi dental plakta meydana gelen metabolik olayların neden olduğu; diş yüzeyindeki lokal kimyasal çözünmenin sonuçlarını, belirtilerini ve semptomlarını tanımlamak için kullanılmaktadır. 12-30 aylık çocuklar, özel bir çürük paternine sahiptir. Çürük, üst süt kesici dişleri ve birinci süt azı dişlerini sürme modelini yansıtacak şekilde etkilemektedir. Diş ne kadar uzun süre ağızda kalır ve çürük tehdidine maruz kalırsa, o kadar fazla etkilenmektedir.
(TR) Kanal Tedavisi Yapılan Diş Renkleşir mi? Kanal tedavisi, dişin en iç katmanında bulunan “pulpa” adını verdiğimiz damar-sinir paketinin iltihaplanması ya da çeşitli sebeplerle canlılığını yitirmesi durumunda; pulpanın tamamen çıkarılması ve pulpanın içinde bulunduğu kanalların temizlenerek biyolojik olarak uyumlu materyaller ile doldurulmasıdır.
(TR) İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler Berkem Atalay İmplant, diş eksikliği İmplant, eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir.
(TR) Diş Beyazlatma (Bleaching) Betül Çırak Beyazlatma (Bleaching), Gülüş Tasarımı, estetik diş hekimliği Hepimiz aynaya baktığımızda bembeyaz dişler görmek isteriz. Tam da bu sebeple sizler eğer dişlerinizin şeklinden memnun ancak renginden memnun değilseniz tercih edebileceğiniz bir yöntemdir. Beyazlatma, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişlerin olduğundan daha beyaza getirilmesi işlemidir.
(TR) Diş Hekimliğinde Akupunktur Uygulamaları Gamze Kayral Mohseni kanal tedavisi, estetik diş hekimliği, Ortodonti, diş hekimi, Diş Sıkma – Bruksizm, botoks Akupunktur Nedir? Nasıl Uygulanır?
(TR) Diş Çürüğü Bulaşıcı Mıdır? Sevgi Keskin koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Diş çürüğü, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Karbonhidrat içerikli besinlerin sık tüketilmesi, bu besinlerin bakteriler tarafından fermente edilip ve fermantasyon sonucunda asit üretimi diş çürüğüne neden olur.
(TR) Sabit Protezlerin (Kron-Köprü) Bakımı DSD (Digital Smile Design), Gülüş Tasarımı, Restoratif Diş Hekimliği, koruyucu diş hekimliği
Sabit protezler, doğal dişler ya da implantlardan destek alınarak yapılan ve ağıza sabitlendikten sonra kolayca çıkarılamayan protezlerdir.
(TR) Diş Renklenmelerinin Nedenleri Ayşe Söylemez DSD (Digital Smile Design), Beyazlatma (Bleaching), Diş Sıkma – Bruksizm, botoks, beyazlatma Dişlerimiz, dışsal veya içsel nedenlerden dolayı renk değiştirebilir. Dişlerdeki renk değişiklikleri, dışsal nedenlerden dolayı dişin yüzeyinde, içsel nedenlerden dolayı dişin iç kısmında ya da çeşitli nedenlerden dolayı diş minesinde meydana gelebilir.
(TR) Diş Eti Şekillendirilmesi ve Gummy Smile Nedir? Gizem Duygu Ateş Diş eti tedavisi, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları), koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Doğal dental estetiğin oluşturulmasında üst çene ön bölgedeki dişler belirleyicidir. Bu dişlerin dizilimleri, açılanmaları ve boyutları kadar, diş eti seviyesinde sonlanma özellikleri de doğal estetik görüntü oluşturulması üzerine etkilidir.
(TR) Diş Eti Hastalıkları Uzmanı
(TR) MYOFONKSİYONEL TEDAVİ NEDİR? Esra Öziç pedodonti, koruyucu diş hekimliği, Ortodonti Merhabalar,
Burnumuz varken niçin ağızdan nefes alırız? İki dudağımız neden bazen birbirine değmez? Dilimiz istirahat halindeyken ağız içinde nerede konumlanmalı? İşte bu üç kıymetli organın sağlıklı çalışmasına yönelik egzersizlerin öğretildiği bir tedavi olan myofonksiyonel tedavileri bu yazıda anlatmaya çalıştım.
(TR) Diyabette Ağız ve Diş Sağlığı Yaklaşımı Ufuk Gökyayla koruyucu diş hekimliği, diş hekimi, diyabet Diyabette Ağız ve Diş Sağlığı Yaklaşımı Diabetes Mellitus (DM), insülin salınımı, insülin etkisi veya bu faktörlerin her ikisinde de bozukluk nedeniyle ortaya çıkan kronik metabolik bir hastalıktır.
(TR) Diş Aşınmaları Tuğçe Gül koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Yaş aldıkça çekildiğimiz fotoğraflarda dişlerimizin daha mat, daha sarı ve daha kısa olduğunu gözlemleyebiliriz. Dişlerimiz çürükten bağımsız çeşitli sebepler ile aşınabilir.
(TR) All On Four Berkem Atalay İmplant, çenecerrahı, implant üstü protezler, allonfour Dental implantlar, kısmi ya da tam dişsizlik durumlarının çözümü için en konforlu tedavi seçeneğidir. Ancak diş kayıplarından sonra özellikle bütün dişlerin kaybının ardından, çene kemiği yükseklik ve genişlik bakımından kayba uğrar. Bu kaybın şiddetli olduğu durumlarda, yani çene kemiğinin hacminin çok azaldığı durumlarda, alt çene ve üst çenede 4’er adet implant kullanılarak sabit protezler yapılabilir.
(TR) Dijital Gülüş Tasarımı DSD (Digital Smile Design) Furkan Özay DSD (Digital Smile Design), Aynaya baktığınızda ‘Keşke dişlerim daha beyaz, biraz daha düzgün olsaydı’ gibi şeyler düşünüyorsanız; gülüş tasarımı işlemi sizin için başlamış demektir. Gülüş tasarımı uygulaması birkaç işlemin birlikte, planlı ve doğru yapılması ile tamamlanır.
(TR) Konjenital (Kalıtımsal) Pıhtılaşma Bozuklukları ve Diş Hekimi Yaklaşımı Akif Türer koruyucu diş hekimliği, diş hekimi, Konjenital Pıhtılaşma Bozuklukları, Hemofili, Kalıtımsal normal pıhtılaşma mekanizmasındaki bir bozukluk sonucu klinikte kendini kanamaya eğilim ile belli eden hastalıklara “hemorojik hastalıklar” denir.
(TR) Endodonti Nedir? kanal tedavisi, diş hekimi, endodonti Endodonti, dişin pulpası ve çevresindeki dokuların tedavisini içeren bir diş hekimliği dalıdır. Aynada dişinize baktığınızda gördüğünüz kısım dişin “kuron”kısmıdır. Dişin geri kalanı (diş eti çizgisinin altında kalan kısmı) köktür. Kökün dış kısmı “dentin” adı verilen sert bir doku olmasına rağmen, içindeki kanalda “pulpa” adı verilen kan damarları ve sinirlerden oluşan bir bağ dokusu içerir.
(TR) DİŞ HAREKETLERİ Gamze Kayral Mohseni Restoratif Diş Hekimliği, koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Ağız dinamiğinde her zaman hareket mevcuttur. Kemiklerde, yumuşak dokularda, ağız sıvılarında, dişlerde her yaşta görülür. Fizyolojik yani normal sayılacak hareketlerin yanında, psikolojik sayılacak hareketlenmeler de olabilir.
(TR) Çocuklarda Diş Gıcırdatma Duygu Yaşar Tuna pedodonti, koruyucu diş hekimliği, diş hekimi, süt dişi, diş gıcırdatma, çocuk diş hekimi Çocuklarda diş gıcırdatma genellikle uyku sırasında yaşanmaktadır. Alt ve üst dişlerin birbirine istemsizce sürtmesi olarak tanımlanan bruksizm her 10 çocuktan 3’ünde görülebilir. 5 yaşından küçük çocuklarda daha fazla gözlemlenen diş gıcırdatmanın farklı nedenleri olsa da stres sorumluların başında yer almaktadır.
(TR) Oral Diagnoz’un (Diş Hekimi Muayenesi) Önemi Koruyucu diş hekimliği, diş hekimi, muayene, oral diagnoz, diş muayenesi Oral diagnoz (ilk muayene) sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmanıız için gereken tedavilerin planlanmasıyla ilgili adım atacağınız ilk basamaktır. Diş hekimliğinde ve günümüzde var olan 8 uzmanlık alanından birisi olan oral diagnoz ile ilk muayene ve tedavi planlamanız ayrıntılı bir biçimde ortaya çıkarılır.
(TR) Bonding, kelime kökeni olarak yapıştırma ya da tutturma anlamına gelmektedir. Günümüzde ise biz diş hekimlerinin estetik diş uygulamalarımızdan biridir. Dişlerin estetik görülmesi adına “Bonding uygulaması” yapılmaktadır. Bonding uygulaması; kırık, çürük ya da şekil bozukluğu olan dişlerin kompozit malzeme ile onarılması ve estetik bir görünüme kavuşması işlemidir. Bonding uygulaması sonucunda dişlerinizdeki şekil bozuklukları giderilir, bununla birlikte dişleriniz daha estetik ve pürüzsüz bir görünüme sahip olur.
(TR) Büyük Azı – Keser Hipomineralizasyonu Ecem İpek pedodonti, çocuk diş hekimi, koruyucu diş hekimliği, büyük azı keser hipomineralizasyonu, bakh Büyük azı-keser hipomineralizasyonu (BAKH) daimi keserlerin ve daimi birinci büyük azıların etkilendiği gelişimsel mine defektidir. Büyük azı dişleri her zaman etkilenirken daimi keserler bazen bu tabloya dahil olmayabilir.
(TR) Şeffaf Plak Tedavisi Hakkında Merak Edilenler Ayşegül Ural Özay invisalign, şeffaf plak, Ortodonti Merhabalar,
(TR) Diş Hekimliğinde Radyolojinin Önemi Betül Çırak diş eksikliği, diş hekimi, diş muayenesi, radyoloji bir gerçekte ancak doğru bir tanı ile mümkün olur. Muayenede doğru tanıyı radyolojiyi büyük taşır. Dişler kistler, gömülü dişler, diş yapısına bağlı kemik kayıpları gibi sorunları doğru şekilde dişler sağlar.
(TR) Diş Eti Çekilmesi Tedavi Edilebilir Mi? Gizem Duygu Ateş Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları), dişetihastalıkları, dişetiçekilmesi Diş sağlığı kadar, diş eti sağlığı da büyük önem taşımaktadır. Peki oldukça yaygın bir sorun olan diş eti çekilmesi ne demektir? Diş eti çekilmesinin etyolojisinde hangi faktörler yer alır? Diş eti çekilmesi tedavi edilebilir mi? Bu sorularınızın hepsini blog yazımda anlatmaya çalıştım.
(TR) Horlama en basit tanımıyla, uykuda nefes alıp verme esnasında daralan hava yolundan geçen havanın çevredeki yumuşak dokulara çarparak titreşimle oluşturduğu sestir. Horlamanın tedavi yöntemlerinden biri de ‘’Horlama Apareyi’’dir. Horlama apareyi kişiden alınan ölçüler yardımıyla, özel olarak laboratuvarda hazırlanan şeffaf bir ağız içi apareydir.
(TR) Diş travması; dişler, dudaklar, diş etleri, dil ve çene de dahil olmak üzere ağzın yaralanmasıdır. Travmatik yaralanmaların pek sonucu yumuşak doku hasarları ve dişin sert dokularında madde kaybı görülür. Dişte meydana gelen travma belirgindir ama yumuşak dokulardaki hasarlar, çene kırılmaları ve çenede meydana gelen gelen kırıklar öncelikle incelenmelidir.
(TR) Merhabalar, Bu haftaki blog yazısında çene ekleminin vücudumuzla olan bağlantısı ve neden bazı hastalarda eklem problemi görüldüğüne dair bilgilendirme yapmak istedim. Bu konunun çok geniş kapsamlı olduğunu ve burada büyük resme genel bir bakış olması niyetiyle yazdığımı belirteyim. Baş ve boyun bölgesi, bütün hayatın yönetildiği beyni koruyan, fonksiyon gören onlarca kası, beyne giden yolda kesişen çok önemli sinir dallarını (kraniyal sinirler) ve diğer anatomik yapıları içeren parçamızdır. Alt çene bu alanda hareketli olan en büyük kemik olup hemen gerisinde yer alan omurganın ilk iki omuruyla (c1-c2) aradaki kaslarla bağlantı halindedir.
(TR) Diş muayeneleri ağız sağlığınızı korumanın en etkili yollarından biridir, bu nedenle rutin diş kontrollerinin önemine değinmek istedik. Diş muayeneleri, yıllık fiziki muayene ve göz muayeneniz kadar önemli kabul edilmelidir. Bunun nedeni, diş muayeneleri ciddi diş eti hastalıkları ve diş çekimi ihtiyacı ile sonuçlanmadan önce ağız sağlığı sorunlarının teşhisine ve tedavisine yardımcı olur.
(TR) Hastalar artık daha uzun yaşamakta ve doğal dişlerini daha uzun süre kullananlar. Restoratif tedavi yöntemlerinin seçimiyle birlikte; yeni gelişmiş restoratif materyallerin ve kullanımların kullanımı dental restorasyonların ömürlerini çok etkilemiştir. Geçen 10-20 yıl restoratif materyallerin kullanımı ile belirgin ilgili değişiklikler olmuş ve arka bölge dişlerinin restorasyonunda estetik kaygılar ön plana çıkmıştır.
(TR) Astım, tarayıcı içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür enfeksiyon nedeniyle hava yolu duvarının dalgalanması sonucu ortaya çıkan kronik bir tarama hastalığıdır. Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes nefese sonunda ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissini ve çektiği gibi çeker gibi alır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) astımın çok önemli bir halk sağlığı sorununu kabul etmiştir. DSÖ’ye göre tüm dünyada 340 milyona yakın kişinin astım hastası olduğu tahmin edilmektedir.
(TR) Düzenli diş hekimi kontrolünün önemi ile ilgili daha önce yazılarımız olmuştu. Bu yazımızda da ister muayene için ister tedavi için olsun hekime giderken dikkat edilmesi gerekenler üzerinde duracağız. Hayatın koşuşturmacasında, planlama yapılmadan günlük yaşam sürdürülse de bazı konularda planlama yapmak, küçük adımlar koymak sanırım yapılacak işi kolaylaştıran yöntemlerdendir. Gitmeden önce aranıp randevu alınmalı, alınan randevuya gidilemeyecekse yine aranıp bilgi verilmelidir. Randevu saatine sadık kalınmalı, çok erken ya da geç gidilmemelidir.
(TR) Gömülü üçüncü molarların cerrahi çekimine bağlı olarak gelişen komplikasyon oranı yaklaşık %10’dur. Bu komplikasyonlar; ödem, ağrı, trismus ve hafif kanama gibi beklenen ve öngörülebilir sonuçlardan, inferior alveoler sinir anestezisi ve mandibulanın kırılması gibi daha ciddi ve kalıcı komplikasyonlara kadar değişir. Komplikasyonun görülme sıklığı ve bu komplikasyonların şiddeti, doğrudan gömülü dişin derinliği ile, yani kemik ile tamamen kaplı olup olmadığı ile ilişkilidir. Tamamen kemik ile kaplı gömülü üçüncü molar dişlerin çekiminde, benzer şekilde postoperatif ağrı, morbidite ve inferior alveoler sinir anestezisinin görülme sıklığı daha fazladır.
(TR) Antitrombotik ve antikoagülan ilaçlar, halk arasında kan sulandırıcılar olarak bilinirler. Kanın pıhtılaşma ve koagülasyon özelliğini inhibe edici etkiye sahiptirler. Pıhtılaşma, travma ya da girişimsel bir cerrahi işlem sonrasında damarlarda meydana gelen hasarlanmaya cevap olarak oluşur. Pıhtılaşma yaralanmaya verilen en temel cevaptır. Bunun yanında; ateroskleroz ve kardiyak aritmiler gibi bireylerin tromboz riskinin arttığı medikal durumlarda, kan pıhtısı yani trombus; kalp krizi, pulmoner emboli veya felç/inme gibi istenmeyen sonuçlara da yol açabilir.
(TR) Diş hekimi fobisi nedeniyle diş hekiminden kaçan kişiler ileri boyutta ağız ve diş sağlığı sorunları yaşayabilirler. Çürükler, diş eti hastalıkları, diş taşları gömük dişler, kırık restorasyonların yumuşak dokularda yol açacağı ağız içi yaralar gibi birçok sorun ile karşılaşabilirler. Peki nedir bu korkunun sebebi ve nasıl bu durumu nasıl yönetebiliriz? Bu yazımızda biraz bunlardan söz etmek istiyorum. Türkiye’de yaşayan çocukların %80 -%90’ı diş hekiminden korkuyor .
(TR) Ağız ve diş sağlığını korumak konusunda en basit ve etkili çözüm, günde en az 2 kere diş fırçalamaktan geçmektedir. Ancak raflardaki diş macunu seçenekleri her geçen gün artıyor. Farklı ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak geliştirilmiş çok fazla sayıda diş macunu seçeneği olması, hangisini tercih edeceğiz noktasında kafamızı karıştırıyor. Diş macunları, diş yüzeyinde ve aralarında biriken artıkların dişe ve ağız dokusuna zarar verilmeden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.